TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİN İLETİŞİMSEL BOYUTUNUN MEDYA HABERLERİNDE YERALIŞI


Özet Görüntüleme: 261 / PDF İndirme: 136

Yazarlar

  • Emine KILIÇASLAN Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7766181

Anahtar Kelimeler:

19. Yüzyıl, Güney Azerbaycan edebiyatı, uyanış ruhu, aşk şiirleri.

Özet

Dünya genelinde yaygın bir problem olan şiddet kültürel, sosyal ve siyasal bir sorun olarak kendi göstermeye devam etmektedir. Kadına yönelik şiddet alanında yapılan çalışmalara bakıldığında geleneksel toplum ve eril kültür odaklı olduğu dikkat çekmektedir. Çağdaş toplumlarda da kadına yönelik şiddettin oldukça yaygın olduğu görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada özellikle kadına yönelik şiddet kavramı söylemsel bazda analiz edilecektir. Kadına yönelik şiddettin kültürel ve sosyal boyutu, kadının içinde bulunduğu toplumun cinsiyetçi bakış açısıyla ne kadar bağlantılı olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Türkiye’de kadına yönelik şiddet olaylarına bakıldığında şiddete maruz kalan kadınların şiddet karşısında genellikle çaresiz kaldıkları görülmektedir. Ayrıca şiddet karşısında ne yapacağını bilmeyen kadınlar şiddetle sürekli olarak yüzleşmek zorunda kalmaktadır. Kadına yönelik şiddet haberlerinin genellikle; eş, sevgili, baba ve erkek kardeş zincirlemesi ile sürmekte olduğu dikkat çekmektedir. Aile içi şiddet olgusu ise; baba, oğul, ağabey, kardeş, kayın valide, elti, kayınbaba, kayın birader ve öteki akrabalar ile sürdüğü görülmektedir. Türkiye’de medya da hemen hemen her gün birkaç farklı kadına yönelik şiddet haberi ile karşılaşmaktayız. Bu haberler cinayet ve saldırıları detayları ile birlikte aktarmaktadır. Araştırmalar, Türkiye’de her üç kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete uğramış olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, kadına yönelik şiddetin boyutlarının anlaşılması, Türkiye özelinde kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı yönlerinin analiz edilmesini gerekli kılmaktadır. Bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerin değerlendirilmesi ve şiddetin farklı toplumlardaki görünümlerine dair karşılaştırmalar da oldukça önem kazanıyor.

Kavramsal düzlemde bakıldığında şiddetin kişinin fiziksel varlığına ve kişiliğine olan saldırı bağlamında yok edici bir içerik taşıdığı görülmektedir. Şiddete uğrayan kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı derinden etkilenmektedir. Bu durum kısır bir döngü olarak devam etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada siyasal iletişim açısından medyada yer alan kadına yönelik şiddet haberleri söylem analizi yöntemi ile incelenecektir. Medya da yer alan kadına yönelik şiddet haberlerinde kullanılan dilin içerdiği kavramlar “geleneksel”, “siyasal” ve “erillik” çerçevesinde analize tabi tutulacaktır. Bu haberlerde kullanılan haber dilinde en fazla hangi kavramların kullanıldığı ve kullanılan bu kavramların kültürel göndergelerine dikkat çekilecektir. Kullanılan kavramlar grafiklerle gösterilecektir.

Referanslar

Aziz, A. Köker, E., Altun, A., Gencel, M., Tutal-Küçük, N. (1994). Medya Şiddet ve Kadın:1993 Yılında Türk Basınında Kadınlara YönelikŞiddetin Yer Alış Biçimi, (Araştırma), KSGM Yayınları, No:81.

Betz, Joseph (1977) 'Violence: Garver's Definition and a Deweyan Correction', Ethics, 87 (4), 339-51.

Freud Sigmund (1915). Thoughts on War and Death. London.

Sigmund Freud (1930). Civilization and its Discontents. London.

Garver, N. (1973) 'What Violence Is', A. K. Bierman ve J. A. Gould (eds), Philosophy for a New Generation içinde. İkinci baskı. New York: Macmillan, s. 256-66.

Jose Antonio Mingolarra, Carmen Arocena, Rosa Martín Sabaris (2012). Violence and Communication. University of Nevada, Reno. C2

Salmi, J. (1993) Şiddet ve Demokratik Toplum. Londra: Zed Books.

Steger, M. (2003) Şiddetsizliği Yargılamak: Realistler ve İdealistler Arasındaki Tartışma. Londra: Routledge.

Varese, F. (2001) The Russian Mafia: Private Protection in a New Market Economy. Oxford: Oxford Üniversitesi Yayınları

Ş. Vlăduţescu, E. M. Ciupercă (2013). Next Flood Level of Communication: Social Networks. Aachen: Shaker Verlag.

İndir

Yayınlanmış

2023-03-24

Nasıl Atıf Yapılır

KILIÇASLAN, E. (2023). TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİN İLETİŞİMSEL BOYUTUNUN MEDYA HABERLERİNDE YERALIŞI. Türk Dünyası Kadın Araştırmaları Dergisi, 2(1), 36–42. https://doi.org/10.5281/zenodo.7766181